الشكشوكة

Originally Libyan, and some say Tunisian… consisting of poached eggs in a rich aromatic tomato sauce. Shakshuka traveled all around the Mediterranean, under different names: Greek: avga me domates, Italian: uova al pomodoro, Syrian: jazmaz, or Turkish: menemen, Lebanese: baid ou banadoora, or simply shakshookeh in Palestine.

Every country of those had its touch and addition, some added feta cheese, others added gideed(salted dried lamb meat), and some like to make it more interesting and add aubergines. It can also be prepared in numerous ways; individual baking portions, or using a large skillet. Eggs can also be cooked according to your preference: runny, well cooked, and even scrambled.

Culinary world can be so integrated and complicated. Yet, it is most likely that shakshuka was first made in the Maghreb countries (Northern west of Africa) regardless of the race or religion of the people who invented it. And the fact remains that the dish originated in this region, became a traditional dish to many Arab countries around throughout years of cooking and enjoying it. to know more about this special dish click here, it’s on page 6:)

shakshuka

هي في الأصل ليبية، والبعض يقول أنها تونسية… تتكون من البيض المسلوق في خليط معطّر من مرق الطماطم. انتقلت الشكشوكة في أرجاء حوض المتوسط، واختلفت أسماؤها: في اليونان: avga me domates, في إيطاليا: uova al pomodoro، في سورية: جظ مظ، في تركيا: menemen، في لبنان: بيض وبندورة، وببساطة “شكشوكة” في فلسطين.

كان لكل دولة من هذه الدول إضافتها ولمستها الخاصة في تحضيرها، فبعضها من أضاف جبنة الفيتّا، والبعض أضاف لحم القديد(لحم مجفف ومملّح)، والبعض يجعلها أكثر إثارة ويضيف عليها الباذنجان. كما ويمكن أن تحضّر في مقلاة كبيرة أو في حصص صغيرة ومستقلة. يطهى البيض حسب الذوق أيضاً، نص سواء ليبقى سائلاً، كامل السواء وجامداً أو حتى مخلوطاً مع مرق الطماطم.

يمكن لعالم الطبخ أن يكون متداخلاً ومعقداً. وعلى الأغلب فإن أول من طهى الشكشوكة هم دول المغرب(شمال أفريقيا) بغض النظر عن عرق أو ديانة من اخترعها. وتبقى حقيقة أن الوصفة التي هي في الأصل من هذه المنطقة قد أصبحت إرثاً ثقافياً للعديد من الشعوب العربية، وأصبحت جزءاً من مطبخهم على مر السنين.

المكونات: 

٢ ملعقة طعام زيت زيتون

١ بصلة متوسطة الحجم، مقشرة ومفرومة ناعم

٣ سن توم، مدقوق

١ فلفل أخضر حلو، مفروم ناعم

١ قرن فلفل حار، مفروم ناعم

١ ملعقة صغيرة پاپريكا

١/٢ ملعقة صغيرة كركم

٤ حبات طماطم متوسطة الحجم، مفرومة ناعم

٢ ملعقة طعام صلصة

١ ملعقة صغيرة سكر

٥ بيضات

ملح وفلفل حسب الذوق

الشكشوكة

١. في مقلاة كبيرة، نحمّي زيت الزيتون ونقلّب البصل على نار متوسطة حتى يذبل. نضيف الثوم ونقلّب لدقيقتين. نضيف الفلفل والبهارات والملح والفلفل ونقلّب لدقيقة إضافية.

٢. نضيف الطماطم، الصلصة والسكر، ونترك الخليط لينضج على نار هادئة لمدة ١٠-١٥ دقيقة أو حتى يتكثّف المرق.

٣. باستعمال ملعقة خشبية، نشكّل فراغات دائرية في المرق، ونفقس بكل واحدة منها بيضة. نتركها على النار لمدة عشر دقائق. ثم نغطّي المقلاة وندعها حتى يصل البيض درجة النضج المطلوبة.

ونستمتع بمذاقها الغني بتغميسها بالخبز العربي الشهيّ، وكوب الشاي بالنعنع… وصحتين:)

كانت هذه طريقة دارنا لتحضير الشكشوكة… ما هي طريقتكم؟!؟:)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s